neljapäev, 1. oktoober 2009

Raamatukogus ripub „pesu“ nööril.


1.oktoobrist kuni 15.novembrini võib raamatukogus näha nööril rippuvaid pesulõksudega kinnitatud linikuid.
Kaugemalt vaadates tundub, et tegemist on peene tikkimistööga, lähemale astudes aga osutuvad tikandid hoopis riidele maalituiks. Kauni töö tegija on pärnakas Elle Akerberg. Tema käsitöid on raamatukogu külastajad juba varemgi näinud- kevadel oli üleval näitus raamil kootud vaipadest, mida käidi vaatamas lähedalt ja kaugelt ja see on olnud kõikidest Urge raamatukogus ülevalolnud näitustest seni kõige edukam.

Elle rääkis, et tikkimine võtab palju aega, seepärast otsustas ta proovida hoopis riidele joonistamist. Poodides on selleks huvitavaid asju saada- riidepliiats, läbikumavad ja nö mahulised tekstiilivärvid, mis triikides riidele kinnistuvad. Mõne rahvusliku mustri on ta saanud vanadest ajakirjadest, mõne suurendanud postkaardilt või mõelnud ise välja. Üks linik on aga kaunistatud värvi sisse kastetud poolekslõigatud puuviljadega, hiljem riidepliiatsiga kontuurid üle joonistatud. Teisel on värvilised ussikesed, kolmandal rahvatantsijad, neljandal ornament, viiendal kevadised putukad ja lilled.... Mõne liniku juurde on ta teinud ka sobivad nõud või küünlad.
Elle õde on tematehtud linikuid kinkinud eestipäraste suveniiridena projektide raames siinkäinud välismaalastele. Ellel on veelgi üllatusi varuks, mõne aja pärast ootame siia tema klaasimaale.



Elle on ise enda kohta kirjutanud järgmist:
Sirvides kord vanu mustrilehti, hakkas silma mitmeid tikkimiseks pakutud mustreid. Tikkimine, teadagi, on aga küllaltki aeganõudev ettevõtmine. Nii tekkiski mõte katsetada tikandi asemel triikimisega kinnituvaid tekstiilivärve kangale meelepärase mustri saamiseks. Vaja läks ju ainult pintslit, mõned värvid ja heledamat riidetükki. Valmis töö ääristamiseks sobis ka kunagi kingipaki ümber olnud huvitav pael või mõni meeter poepitsi. Nii valmisid esimesed linikud. Nüüdseks on neid kogunenud juba rohkem. Uusi ideid ja mustreid jagab aga loodus ise, olgu see siis kevadine tulbipeenar või sügis oma värvikusega.
Valikut aja jooksul valminud töödest pakungi nüüd huvilistele vaadata.

Elle Akerberg



Ootame kõiki huvilisi uusi ideid saama ja silma rõõmustama!
Raamatukogu lahti: E 13-20, T-R 10-17

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar