reede, 14. august 2009

Urge uudised


Otsustasin siia ka külauudiseid kirjutama hakata. Mingit külakroonikut pole meil ju kunagi olnud ja uute asjadega harjud nii ruttu ära, et hiljem annab meenutada millal ja mis oli.

Ei tea nüüd kohe, kellele külarahva tänusõnad edasi öelda- teed hakkavad korda saama! Nii külavahel, kui ümberringi. Rakvere maanteel, mida meiekandi rahvas Sinti ning linna jalgsikäiguks/autosõiduks kasutab, on 10 km pikkuselt öirorahadega teeparandust tehtud, sügisel lõpetavad. Momendil on vanu kihte maha kooritud, tänu millele sai kõvakatte ka teelõik Urgelt Kilksama teeristini. No see tee oli ammugi juba nii õudne, et hambad plaksusid ja autoparandusest ma ei räägigi- rallitajad kindlasti noogutavad;) Veel on nüüd kõvakatte all teejupp alajaama teeotsast edasi ojasilla poole ning endise töökoja juurest Metsaküla (ehk ametliku nimega Rütavere) poole.
Seevastu on mure Urge keskuse tee pärast (jah, just sellise nimetuse oleme nüüd oma külavaheteele saanud. Kevadel olid künkad keset teed ja nüüd on mõni koht nagu sõelapõhi. Aga küllap jõutakse varsti nendenigi, igatahes olen vallaametnikku oma murekirjadega juba piinanud.
Meil on külas ka oma vaatamisväärsus! Kungise vana talu vundamendi müüride peale külakeskmes on külavanema Harri Linnu pere teinud imeilusa lilleaia! Iga aasta üllatavad nad millegi uuega- eelmine suvi näiteks saime imetleda eri liiki hostasid, tänavu paistab, et on roosiaasta. Korda on tehtud kaev ja mitmel pool on lillekastid ning uhked kivitornid, lillesülemid kukil. Aiakujunduses on kasutatud kive ja puitu. Erika Lind lubas mul küllasattunutega lilleaias jalutada. Olen tema luba mitmelgi korral kasutanud, näidanud aeda kaugemaltkäivatele lugejatele, külakeskuse maja ees peatunud jalgratturite grupile; viimastele rääkisin ka ajaloost ja tänapäevast ning tegin ringkäigu Külakeskuses tutvustades raamatukogu ja vabaajakeskust.
Samuti meeldisid lilled ja kaev Jänesselja lasteaia lõpurühmale, kellele ma mai keskel nö kohalik giid olin. Lastega käisime veel paisul ja Pulli asulakohas. Lapsed küsivad palju ja on hea kujutlusvõimega- kui neile ürginimeste eluolust rääkisin ja pilte näitasin, oli endalgi tunne, et nood jooksevad loomanahkades ürpides meie ümber ja näitavad omi tööriistu.
Elektriasjandust väga ei jaga, aga paisul tegin targa näo pähe ja näitasin, et noh poisid, seal ja seal (tegelikult ka) olid vanasti elektrimootorid ja generaatorid, teate ju küll. Ja poisid noogutasid tarkade nägudega;)
Kured on meil väga hoolsalt töötanud viimased aastad ja sahinad käivad, et neil on varsti jälle paar pambuga reisu plaanis. Tore on vaadata, kuidas 3-5 emmet kõrvuti oma lastega jalutavad. Ja lastel hea koos kasvada ning mängida.
Lastepõud on nüüdseks otsas, põhiliselt algklassiealisi kilkab mänguväljakul hommikust õhtuni. Raskes murdeeas noori seevastu napib. Aga pealekahekümneseid jälle on hulgim.
Malevlased aitasid suvel mänguväljakut ja majaümbrust korrastada ning värvida.
Vald tellis omale kuuluva maa, st Külakeskuse maja ümbruse ja muruplatside niitmise. Korter- ja eramajad hooldavad omi ümbrusi kuidas kes, üldiselt on kõik ilus ja korras.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar