teisipäev, 18. august 2009

Näitused enne ja nüüd






Aasta tagasi otsisin meeleheitlikult näituste eksponeerimiseks sobivaid riiuleid akende alla.
See mõte, et tooks kultuura kohapeale külla kätte, oli mul juba mitmeaastatagune. Susises ajusopis, aga teostuseni läks pikalt aega, sest ma pean alati kõik asjad selgeks mõtlema ja ette ära pabistama...
Nonii, kõvasti netis surfanud ja mööda mööblipoode kolanud, leidsingi viimaks just sellised, mis vaja- 60 cm laiad ning kõhuallaulatuvad.

Kõige esimese näituse avasime suure avapauguga- mööda ruumi olid laiali laotatud kõik käsitööringi hooajal tehtud asjad. Ja teise näituse ajaks olid juba ruumis riiulid!!! Lapsed olid puutööringis kaunistanud ära mitmesugused puidujäägid. Kohale tuli ajakirjanik ja vallaametnikke ning muid huvilisi. Kõik kiitsid ringijuhendajat Heini Soobikut.
Sellest saadik on siin väljas olnud väga erinevad käsitöö- ja fotonäitused. Uued kokkulepped ja järjekord on juba järgmise suveni. Et tegijaid tunnustada, olen alati uutest näitustest ka kohalikku lehte ja Pärnu raadiot teavitanud. Ja tore on see, et maja külastajad astuvad sisse ja kiikavad kohe näituse poole, et mis sul siis praegu üleval on, kas on juba nähtu või uus. Ja täiesti võõraid astub ka vahel sisse, kõnnivad, vaatavad näituse ära, tänavad ja lahkuvad. Kusagil netis peaks näitusepind ja ruumi andmed üleval olema, miskid tudengid käisid vaatamas-mõõtmas.
Fotosüüdistused näitustest on üleval valla kodukal galeriis kultuuriteema all.


http://www.24tundi.ee/?id=122104

http://www.parnupostimees.ee/?id=68775

http://www.pfm.ee/index.php?id=21&tx_ttnews%5BpS%5D=1209589200&tx_ttnews%5BpL%5D=2678399&tx_ttnews%5Barc%5D=1&tx_ttnews%5Bpointer%5D=14&tx_ttnews%5Btt_news%5D=5941&tx_ttnews%5BbackPid%5D=20&cHash=e159f64c49

Praegu rohkem ei leidnud, aga neid kajastusi oli ikka veel. Lisaks igapäevane info Pärnu lehe näitusterubriigis.
Vahel mõni küsib, et kust sa kõik need inimesed leiad, kes selliseid imelisi asju teevad? Vastan siis, et nad ise jõuavad kuidagi minuni, elu viib kokku ja mul pole muud vajagi kui nööbist haarata ;)

Noh ja nüüd siis see keikse viimasem näitus ehk verivärske ikka:

Õeksed Jaanika (keda tunnen ühislaulmistelt vabaka vabalavadelt) ja Evelin on kahepeale kokku pannud vahva näituse laste fotodest, joonistustest ja naljakatest ütlemisest. Kõik väga kenasti ja korrektselt kujundatud ning paberraamistuses!
Paljudes lastega peredes on kuskil sahtlinurgas alles laste joonistused ja mõned üksikud kirjutavad üles nende naljakaid ütlemisi. Nagu näiteks laste arutlus, kas naabri koer on Tommi või Anni- ei, tal oli täitsa poisi nägu peas!
Need on PEREVÄÄRTUS, mida õdusatel õhtutel koos hiljem vaadata-meenutada! Mõnes peres aga sokutatakse pildid-kaardid-käsitööd, mis lapsed sooja südamega on teinud ja mille üle nad ise nii uhked on, salaja ahju või prügikasti. Ja väga vähesed julgevad neid väärtusi ka teiste inimeste ette tuua nagu Jaanika ja Evelin!
Kõik on oodatud nii avamisele, kui tulla ei saa, ka hiljem vaatama- ja muigama!

1 kommentaar:

  1. Liivia, peale tänast loengut soovitan sul ka kultuur.net lehele oma näituseinfot lisada. Kui huvi on, siis pöördu minu poole, juhendan täpsemalt ;)
    Krista

    VastaKustuta