neljapäev, 30. september 2010

Tibake liiklusest

Hommikul kaheksa paiku on Urge-vaheline külateeke nagu Cottbus`i- Spreewald`i Autobahn! ;) Mõlemis suunas käib tihe kihutamine. Õnn, et küla 190-st (sissekirjutatud) inimesest sel kellaajal vaid mõni jalgsi liigub! Enamjaolt on nad juba tund-paar varem tühjemal teel bussile matkanud.
Tegelikult tunneb aga kohalikud kohe ära, nimelt aeglasema sõidu järgi. Teame siin ka kust õuest keegi võib välja sõita, kellel lapsed ootamatult teele astuda jms. Kihutajate jaoks on see aga anonüümne tee, kust otsem tööle hilinedes läbi kimada. Õhtupoolegi on noid läbijaid palju, aga nad on hajutatud mitme tunni peale.

Aga eile õhtul linna poole sõites oli mul ridamisi ohtlikke olukordi. Ja kõik veel enne linna, st Urge teeristist Tammisteni!
Sageli sõidavad õhtupoolikul sel teejupil oranžis riietuses jalgratturid, grupina ja saatjaautoga, paarikaupa kõrvuti. Vilkuvate tulede ja tigusõiduga autot märkab juba kaugelt, samuti eredavärvilisi riideid. Eile aga sõitsid kaks tarka oranži kahekesi kõrvuti, ei hoiatusautot kusagil, üks neist seega täiesti autodel jalus. Eriti lai see tee aga pole, no kaks suurt autot mahuvad muidugi vastamisi sõitma, aga kui siis mõni jalgrattur, kasvõi üksi, ka sinna tahab mahtuda, siis ongi juba liiklusohtlik olukord. Millegipärast see "7,37 cm", mis teeäärtesse kaherattalistele ja - jalgsetele jäetud on, ei meeldi neile. ;(
Mitmel korral, nii eilegi, tahetakse Tammistes poe juurde keeravast pikast bussist mööda kihutada, aga vastu tulevad ju ka autod! Ja möödutakse ikka ju kõrvalsõidurea kaudu... Vastutulija peab oma kiirust seega ruttu reguleerima, õigem on öelda, et - aeglustama. Kui ta just pole sama kangekaelne kui möödakihutaja.
Imelikul kombel on papimajaküladest teelekihutavaid noortega rollusid nüüd palju vähemaks jäänud.

Olen ikka imestanud, juba mitu aastat, miks otsustajad siiakanti nn kergkruusateed pole teinud! Isegi täiesti sisemaal olevad vallad on suutnud nendega oma rahvast kaitsta, noh Paikusest muidugi rääkimata.

Eile nt jalutas Tammistes pisike koolieelikust preili puulehed käes nn suure tee ääres ja äkki suundus autoteele, ise ikka lehti käes sättides. Hea, et seal jupil 70 on!
Pimedas trennist 2 päeva nädalas tagasi sõites aga on helkurita liikujaid ja tagatuleta jalgrattureid Tammiste kandis ikka iga kord paar tk ootamatult teepervele mulle tulede valgusse ilmunud.
Eile kella 21-paiku jalutas üks paarike käsikäes, poiss autoteel, neiu kõnniteeribakesel. Mõlemad hallides riietes. Äärepelt oleks poisil jalad maha sõitnud! Selline viha tuli peale, et oleks pidanud autost välja kargama ja nad läbi sõimama. Kas on raske mõnikümmend krooni helkuri peale raisata? Aga mõistuse kiilus nagu kinni, sest ootamatu halli kuju teele ilmumine võttis ikka südame nii puperdama et!

Minu arust on Tammistes ammu vajalik 50!!! Kasvõi siis kuidagi kellaajaga reguleeritult, pimedal ajal.
Kõik see eelnev jutt polnud mõeldud kellegi peale kaebamiseks, ega politsei teede äärde trahvima kutsumiseks, ei- lihtsalt mure on südamel, sest vahel on kellegi elu ohus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar