teisipäev, 26. oktoober 2010

Tihe kuu oli

Oktoober kisub juba lõpu poole ja igatsorti sebimised siin majas ja külas on kõik ära kajastamata, selle tõttu, et kogu aeg oli muudkui sebimist :)
Alustan siis lõpust, ehk kuu algusest.

MATKARING

Matkaringil on vist küll kogu siinpoolsele vallaotsale ring peale tehtud. Ühel esmaspäevasel õhtul tabasin nad seekord telkimas külakeskuse maja taga kuuri juures.
Kunagi imestas üks ramsi tulija, et mis teil siin toimub- hämaras jooksevad ringi binoklite ja pealampidega kujud. Vastasin, et matkaring! :) Loodusmajale linnas küll siitpoolt kandist suured tänud, et meie lapsed ei pea peale pikka koolipäeva veel linna sõitma, vaid ring tuleb neile ise koju kätte! Ja tegelikult- ega nad ajaliselt ei jõuakski linnaringi.









Keskmisel pildil paremal on matkaringi juhendaja Argo Linnamäe.



NAISSELTS
Kuu keskel pidasime raamatukogus korraga nii täiskasvanud õppija nädalat kui eakate kuu õhtut. Esinemas käis 2008 a Superstaari saates finaali jõudnud Timothy Jarman, kes elab meie vallas, leides siit linnalähedase maakoha.
Pildil on Timothy just tänuks saanud inglisekeelse raamatu Eesti maakondadest ja valla poolt tassi. Tema kõrval seisab meie naisseltsi raudvara ja selle õhtu tõlk Aita Niklus.

Timothy rääkis väga puhast ja kena inglise keelt, sai selle eest ka naistelt kiita. Eesti keelest saab natukese ka aru juba. Ega me teda rahule ei jätnud, uudishimulikud, nagu naised on. Jutt oli nii huvitav, et tavapärase pooleteise- kahe tunni asemel hakati end sirutama alles siis, kui pea enam uut infot vastu ei võtnud.
Sattus ta Eestisse nö naisele ja tööd saab arvutiga teha ka siinmaal, aeg-ajalt Inglismaal käies. Reisimine on talle loomulik tegevus. Rääkisime, et meil oli suletud keskkond ja väljamaale sattunuid tabas esimene kord šokk.
Teistpidi liiklusega harjus ta ruttu, vaid mõned asjad siin panid imestama, nagu nt et teed on pimedad ja liiklusmärgid ei asu üleval tee kohal, vaid on talviti lume all tee peal. Inglismaal on isegi ülekäiguraja märk üleval ja kõik teed pidid olema valgustatud, ka vähema liiklusega. Küsisin, kas tänavavalgustuses MASU ka tunda annab, meil nt Pärnus on ju terved linnaosad õhtuti kottpimedad. Ei pidanud veel andma.
Kodudest ja majadest rääkides saime teada, et maju ega kortereid ei jõua noored Inglismaal osta, pigem üüritakse. Köetakse seal kõige enam gaasiga, mis on odavaim küte. Elavat tuld pole, kaminad on maalitud.
Eesti toidud talle eriti ei maitse, verivorsti- jutu peale tegi haput nägu , sülti on proovinud, aga ei vaimusta, seevastu hapukapsad maitsvaid küll.
Timothyl laulis meile CD saatel ühe ilusa laulu. Tema laulu kuulaks teinekord veel ja rohkem, loodame, et selliseid juhuseid veel tuleb, vallas on ju jõulupidusid ja suvepäevi ja ...
Hariduse kohta rääkis ta, et Inglismaal pole see nii hirmtähtis, kui meil, kus vanematele on väga oluline, kus laps õpib ja mille lõpetab. Lapsed lähevad Inglismaal kooli nelja-viieselt. Lasteaias ei olda pikad päevad, vaid nt 10-13, ülejäänud aja hoiavad lapsi lapsehoidjad. Meie selgitused oma olukorra kohta olid, et emad peavad tööl selleks käima, et peret üleval pidada aidata ja lapsehoidja palkamisest saavad vähesed unistada.
Ta on teinud ka ühe tähelepaneku- eestlastel pidavat palju kaksikuid olema! Hakkasime siis arutama, kelle suguvõsas on kaksikuid ja tõesti, neid on meil palju.
Vahva oli see, et isegi need naised, kes pole sõnagi inglise keelt õppinud, said tema vastustest enamasti niisamagi aru. Suur tänu meie kahele tõlgile, Aita Niklusele ja Ave Heinsoole, kes kogu jutu kuulajatele edasi andsid!

MÄLUMÄNG
Valla mälumängul ei läinud meie võistkonnal seekord hästi, jäime esimeseks, tagantpoolt. Seevastu eelmine kord jälle võitsime! Eks see oleneb ka küsimustest ja julgusest kohe kolme punktiga vastustega riskida.

Järgmises postituses ülejäänud kuu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar