laupäev, 29. juuni 2013

Populaarsusest nii ja naa

Postimees avaldas artikli laenutushüvitiste edetabelist, kus nagu arvata võiski troonib esiotsas hr. Tohvri.  VT!  Artiklist: "Tohvri järel leiab nimekirjast Ira Lemberi ja Aino Perviku, kelle hüvitiste suurus jääb esikoha napsanud kirjanikule tublisti alla". 
Ja tabel
Postimehe artikli all olid kommentaarid eriti halvustavad.  Vaid üks neist, naisterahva kirjutatud, võtab eestlase lugemiseelistused ilusasti kokku: "Juturaamatul on mitu eesmärki. Üks kõige levinum, inimene soovib argipäevast puhata. Raamat kergelt loetav, sisu arusaadav ja mingi tõetera või informatsioon sees. Ma olen Tohvrit lugenud ja ta valdab seda kunsti. Seda kirjandust on omajagu varasemast ajast. Nimetaksin R. Roht, J.Kärner jt. Väsinud inimene ei suuda keerulisse ja raskelt mõstevasse kirjandusse süveneda. Vajalikud kõik suunad."
Facebookis arutleti selle artikli üle samuti. Mainiti, et nähtavasti on Tohvri raamatud igas raamatukogus olemas, et "olmeromaaluse menu Eestis ei tohiks ühelegi kirjandusvaatlejale saladus olla", et "mõnda autorit on igal pool saada, mõnda mitte", et "nimekirja vaadates oli lihtsalt üllatav näha, et mõnd kõlavat nime niiväga ei laenutata". 

Tuli mulgi mõtteid pähe, vaja välja kirjutada. Meie sisulisest tööst palju ei teata. Raamatukogud tellivad ju  tõesti-tõesti igale maitsele. Seda, millised raamatud rohkelt lugejaid leiavad ja millised riiulitele tolmama jäävad, otsustavad ikkagi meie laenutajad. Võime kasvõi peapeal seistes klassikat ja mõtlemapanevaid raamatuid pakkuda, vastatakse, et jajah, järgmine kord või- ma seda täna ei võta. Laenutused näitavadki, et enamus eestlasi eelistab lugeda muresidmatvaid põnevikke ja ettearvatava lõpuga lääget armastust. Mida teha? Nii palju viimastel aastatel arutletud! Me ei saa ju pealepressivad ka olla, nagu nt telefonimüüjad, raamatukogu on koht, kus tahetakse end mõnusalt ja vabalt tunda. Viimase paari aasta "kohustuslikud" ehk siis auhinnatud raamatud on meil kõik olemas, kuid kolmveerand neist lähevad lihtsalt uute raamatute riiulist tavariiulisse. Huviliste puudusel. IGA lugeja saab IGAST raamatukogust endale soovitud raamatu, ka siis, kui seda pole sinna tellitud- meil töötab aastakümneid väga hästi raamatukogudevaheline laenutus. Keegi soovitust seega ilma ei jää. 
 Soovin kõigile kolleegidele mitmekülgsete huvidega lugejaid! :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar