esmaspäev, 16. november 2009

Kaks korraga üles!

Täna keskpäeval oli ajalooline hetk- ühel ajal sattusid raamatukokku kolme erineva näitusega seotud inimesed ja eksponaadid.


Elle Akerberg võttis maha riidemaalingutega linikuid.


Avastasin, alles nüüd, mahavõtmise päeval, kui nutikalt olid pesulõksud kardinapuu külge kinnitatud!












Silvia Pärn naaberkülast esindas Pärnumaa Väikemuuseumide Seltsingut ning tõi Urgele rändnäituse August Pulsti mütoloogilistest maalidest, tehtud 1970-ndatel.

.





Et kaks erinevat näitust üksteist "ära ei sööks", said nad üles teine teise ruumiseina. Rasked raamitud maalid kolisid Silvia abiga välja spetsiaalsetest lukustatud muuseumikarpidest ja asetusid kindlas järjekorras piki raamaturiiulite pealseid.



August Pulst (14.01.1889-22.11.1977) on meie kandi mees- sündinud ja lapsepõlve veetnud Kiisa külas Nõmme talus, kust pere kolis edasi Tori valda. Sel aastal täitus 120 aastat tema sünnist, sestap see näitus ka maakonnas ringi rändab. Ta oli tuntud kui agar muuseumitegelane ja -rajaja, vanavara koguja, kirglik pärimusmuusika koguja-jäädvustaja, näitemängude kirjutaja ning kunstnik. 1934. a. asutas ta esimese kihelkonnamuuseumi Eestis- Tori muuseumi.



Akna all askeldas Enda Tenno, teisest naaberkülast. Enda kohta vist ei peakski pikalt kirjutama, teda tuntakse Pärnumaal niigi! Ka mujal maailmas. Ta on üks "Lüstri" andekatest naistest.
Enda ise ütleb enda kohta nii: "Olen kohalik. Kunsti õppisin Tartu Kunstikoolis. Töötanud olen erinevatel elualadel. Kunstnikuna Pärnu TTV-s ja kalakombinaadis. Portselanimaali õppisin Mai Kolossova juhendamisel Pärnu "Lüstris".


Las pildid räägivad ise enda eest.


Raamatukogus nähtav on pisku sellest, mida ta oma elus on maalinud. Mitu korda rohkem pilte ning portselanimaale kaunistab paljude kodusid. Minugi elutoa seinal on aastaid Enda karikakrad rippunud.


Mitu tundi kõvasti rassinud, said kanged naised mahti maha istuda ja foto tarvis ilusat nägu teha:)

Vasakul Enda ja paremal Silvia.

August Pulsti maalid jäävad vaatamiseks Urgele kuni novembri lõpuni ja rändavad siit edasi vallamaja seintele.


Portselanimaale saab nautida aasta lõpuni.

3 kommentaari:

  1. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  2. Ma panen uuesti oma kommentaari, mis Liivia kogemata ära kustutas - tundub, et tuleb jälle jalad selga võtta ja Urge poole vudida!

    VastaKustuta
  3. No olid ikka ilusad küll need taldrikud! Tegin siinpool ka reklaami kohe.

    VastaKustuta