esmaspäev, 4. juuli 2011

Luts, O. - Kevade , 10 lk, ill.

ERR uudised:
"Tomuski sõnul on ta kuulnud, et koolides kohustusliku kirjanduse hulka kuuluv "Kevade" on tänapäeva laste jaoks juba liiga paks raamat ning õpetajatel palutakse seda kiiresti ümber jutustada. "

LOE

Mis variant siis üle jääb?
Kas:
Luts, O. - Kevade [adapteeritud väljaanne], 10. lk, 5 lehte illustreeritud
Kas elu kisub tõesti sinnapoole, et nämmutame laste eest klassika söödavaks! Adapteerime Sipsiku ja Kevade ja Londiste! Või teeks koomiksiteks?
Palju pilte, vähe juttu, mitusada lehte kokku surutud. Nii nagu 20 000 ljööd vee all, Huckleberry Finni seiklused, Uhkus ja eelarvamus, Aarete saar, Dorian Gray portree, Sherlock Holmesi seiklused, Robinson Crusoe seiklused... Appi- järjest rohkem ajab naerma, kui neid lühendatute pealkirju loen! Omal ajal kõik jämedast peast koos ajastu- ja looduskirjeldustega läbi loetud. Võimatu on neid ette kujutada vormis: peategelane tuli esimesel lehel, tegi midagi mõned lehed, ja keeratagi juba viimane leht. Läbi. Õpsile vastatud. Kolmeke või neljake käes ja saab uued lühivariandid laenutada. Nii tavaline... Palutakse, et otsiksin riiulist nimekirja kõige peenema raamatu. Ja ohh seda õnne, kui on olemas ka nood adapteeritud!
Peidaks ära? ;)

2 kommentaari:

  1. ;)) Nii ta lähebki - keskkooli õpilane küsib - kas õhemat varianti ei ole? Olen vastanud - võta maakonnaleht!
    Kuidas saab nii madalale langeda? Mis toimub? Kas tõesti noorel inimesel ei jagu enam fantaasiat - kogu aeg peab action käima.
    Ja õpetajad on vist nõus, ei vaevugi pingutama ...

    VastaKustuta
  2. ohhjah- pidin omalegi lapsele 7. klassis seletama, mis elukas on Printsis ja kerjuses hertsog. Oleks ta sama palju lugenud, kasvõi muinasjutte, kui mu teised lapsed, siis ta poleks küsinud...

    VastaKustuta