kolmapäev, 10. märts 2010

Eile..

Inimesed on mures, pimedal ajal tunduvad probleemid võimenduvat.
Eilsel naisseltsi õhtul rääkisid naised, et igasuguseid kuulujutte liigub: et pensionäride linnaringi buss rahapuudusel kaob, et Urge vabakas pannakse varsti kinni, ja palusid mul teada anda, et nemad on väga nördinud, et siitpoolt vallaots tahetakse viimastel aastatel täiesti välja suretada. Ja et Ege on küll väga õige inimene omal töökohal! Niigi kooli ja lasteaia puudumise tõttu on meie kandi külades üks vanem lapsega end linna sisse kirjutanud. Vald jääb seega nende tulumaksust ilma. Koolilapsed on laiali pillutatud, saabuvad õhtuti koju pärast pikaleveninud päeva. Paljud väiksemad ei jõua enam ringidesse. Ennem tulid nad kõik kell 15 koolibussilt ja kohe hakkasid iga päev ringid. Nüüd on nende algusaeg hilisema peale lükkunud ja lähikülade noored marsivad iga ilmaga mitu kilomeetrit jalgsi siia, lisaks kohalikud. Eile nt oli järjest mitu erinevat bändi harjutamas ja minu arust läheb neil väga hästi. Koos on tavalised noored, kellel on nüüd võimalus end proovile panna. Ja iga uue nädalaga on kuulda, kuidas nad on arenenud, meloodiakäigud lähevad järjest profimaks! :) Kas nad peavad nüüd jätma pilliõppe lihtsalt pooleli ja minema jälle Sinti või Pärnusse linna peale ja kaubakeskustesse lonkima??? Ka teised ringid, mitte ainult pilliõppe omad, on huvitavad ja osalejaid jagub. Mitu uut elaniku nt on meie maja ringid ja võimalused avastanud. Ja põliselanikega tuttavaks saanud ning rutem sisse elanud. Mõtlesin läbi, mitu ringi meil on ja mis need on ja avastasin, et neljapäeviti on varahommikust hilisõhtuni lausa kolm (!!!) erinevateemalist ringi.
Minul on üks selline kahtlus, et osad vanemad kas ükskõiksusest või siis rahaliste raskuste tõttu ei ole laste ringitasusid ära maksnud ja laste osalus ei paista kuskilt välja. Täiskasvanute ringides käijad kindlasti maksavad, vaevalt, et nendega probleeme on.
Autodega ringi vurajad ei kujuta ettegi, et meie lapsed siit Saugasse ringidesse küll jalgsi käima ei hakka. 10 kilti- no kuulge!!! Ja kui ka Tammistes mingi ruumike lähiaastatel valmib, on sinna sama pikk maa. Vaid tee on laiem ja otsem ning ilma kurvideta, jalakäijate- ega jalgrattateed pole aga mitte kummagi tee ääres! Tagasitulek jääks puhta pimeda peale.
Olen isegi koolimajja laenutuspunkti või lastevanemate koosolekule minnes mitu korda ohus olnud- vaata, et autod sõidavad või otsa, poriseks pritsivad igal juhul! Ja kooli oli Urgelt vaid kilomeeter-paar.
Meiekandi rahvast enamus liigub jalgsi. Naised arvasid, et Saugasse käib alevikku mitu bussi, linnas on ringid ja muu kultuura kõik lähedalt võtta, bussiga saab õhtul koju. Meie siin liigume kilomeetreid jalgsi, et bussile saada. Aga ikkagi eelistatakse alati keskust!!!
Sellised olid siis eilsel arutlusel väljendatud kohalike mõtted.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar