reede, 15. oktoober 2010

Südamelt ära... kergemaks

Kirjutan siia oma mõtted, mida 28 a jooksul miski kõigutanud pole. Tahan neid lõpuks välja kirjutada. (Mälu on kehvaks jäänud, aga justkui meenub, et sama teema on korduvalt varasematel aastatel kolleegidega omavahel valusaks jutuks olnud.)

Eelmise kirjutise peale küsis kolleeg, kas selles kultuuriasutuste voldikus raamatukogusid polegi!? Aga kahjuks jah, mitte ühtegi meist seal pole! ;(
Viimati, ammu-ammu, arvestasid meiega ja lugesid maakonna kultuurirahva hulka kuuluvaks need, kes Pärnust nüüdseks pealinna kutsutud. Nende ajal olid meil ühised seminarid ja koolitusedki... Paljud maakonna kulturnikutest on vene aja Viljandi kultuurikooli haridusega, kus süstiti klubikatele küll õppejõudude, küll vanemate kursuste poolt 2-3 a pähe, et koolis õppivad ramsi omad on kõik kuivikud.
Mäletan, meie kursusel oli üks, kes tuli oma kandist õppima sõbrannaga, kes oli klubikate kursusel. Tema oli aga nii kange, et käis nende üritustel ja siis kooli peal imestati, et vaata- ise on kuivikute kursuselt ja nii aktiivne, oi, ta oleks pidanud ju klubikaks õppima hoopis. Ja kui meie kursus tegi mingi ürituse koolis, siis ka imestati, et nii hea
süžee ja esitamine ja et kas nad tõesti ise tegid selle õhtu kava ja kas tõesti keegi ei aidanudki siis või, ja mis, kas need huvitavalt esinejad on tõesti kõik raamatukogukursuselt!
Kui me oleme käinud koos ekskursioonidel, siis ka ju on vahe vanade olijate poolt tuntav. Ma ei ole lasknud end sellest kõigest segada. Ma ennast kuivikuks ei pea. ;))) Tööaastate alguses aga mind küll väga häiris see vahetegemine. Arvasin naiivselt, et see on vaid Viljandi-koolis nii. Eks tänapäeval ole ka uued inimesed, midagi muud ja mujal ja ümber õppinud, peale tulnud. Asutuste struktuuridki muutunud- kõiksugu vabakad ja noortekad lisandunud, kultuurimajad muutunud seltsimajadeks, külamajadeks jms. Kindlasti on ka Viljandi-koolis mained võrdsustunud, õppijaid rohkem ja maja suurem. Vana kooli ajal aga pandi isegi ühikas meid eraldi majadesse elama! Kastisüsteem missugune! Et tea oma kohta ja püsigi seal, nii koolis kui tööl! ;)
Ei tea, kuidas sellega mujal maakondades on, saartel igatahes midagi sellist küll pole, aga nemad seal on ka kraadi võrra südamlikumad, kui mandrirahvas.
Vaat nii!

Kui Sul tekkisid lugedes vastuväited, ole hea, loe veekord ülevalt esimese lause kolmandat ja neljandat sõna :)

1 kommentaar:

  1. ;)) Kuule, aga äkki oleme liiga targad või on näod liiga targad ees? Või ei ole see raamatukogu töö nii väärtustatud? Ükskõik, kes seal laua taga istub, peaasi, et uks lahti on! - ütles meie valla targim. Palgad ei ole suuremad asjad ja kokku peame me hoidma - eelarvet pead sa kaitsma ja tõestama, tõestama ja kaitsma. Meie kooli uurimistöödes, milledes on juttu kultuuriasutustest vallas, ei ole kunagi käsitletud raamatukogusi kui kultuuriasutusi, neist ei ole lihtsalt juttu. ... mina enam ei imesta, ausalt;))

    VastaKustuta